Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες χειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών και την εποπτεία, τέθηκε σε ισχύ στις 25 Αυγούστου με στόχο τη διασφάλιση υψηλότερου βαθμού ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά της ΕΕ, ρυθμίζοντας την ισχύ των μεγαλύτερων εταιρειών στην αγορά.
Ο κανονισμός αναφέρεται στις μεγάλες εταιρείες ως gatekeepers και αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ και ετήσιο εισόδημα 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δημοσιεύσει μια λίστα με τους gatekeepers στις 6 Σεπτεμβρίου και οι εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα θα έχουν προθεσμία έως τις 6 Μαρτίου 2024 για να συμμορφωθούν με τον κανονισμό για το άνοιγμα προς τους ανταγωνιστές και τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ εφαρμογών και πλατφορμών.
Η Apple και η Microsoft φέρεται να παρουσιάζουν επιχειρήματα ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες τους – το iMessage και το Bing – δεν πρέπει να θεωρούνται ως gatekeepers. Η Apple ισχυρίζεται ότι το iMessage δεν έχει τους απαιτούμενους 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην ΕΕ για να θεωρείται gatekeeper. Ομοίως, η Microsoft φέρεται να υποστηρίζει ότι η Bing έχει μερίδιο αγοράς 3% στην αγορά…