Aπόφαση ορόσημο για τη Google: Παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στις ΗΠΑ

Αμερικανός δικαστής έκρινε ότι η Google ενήργησε παράνομα για να συντρίψει τον ανταγωνισμό και να διατηρήσει το μονοπώλιο της διαδικτυακής αναζήτησης και της σχετικής διαφήμισης. Η απόφαση ορόσημο τη Δευτέρα είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, και θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται οι τεχνολογικοί γίγαντες.

Η Google μηνύθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το 2020 για τον έλεγχο του 90% περίπου της αγοράς διαδικτυακής αναζήτησης. Είναι μία από τις πολλές αγωγές που έχουν κατατεθεί κατά των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας καθώς οι αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο.

Αυτή η υπόθεση έχει κατά καιρούς περιγραφεί ως υπαρξιακή απειλή για την Google και τον ιδιοκτήτη της, δεδομένης της κυριαρχίας της στην επιχείρηση αναζήτησης και διαφήμισης στο διαδίκτυο. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν η Google και η Alphabet ως αποτέλεσμα της απόφασης. Τα πρόστιμα ή άλλα ένδικα μέσα θα αποφασιστούν σε μελλοντική ακρόαση.

Η κυβέρνηση ζήτησε «δομική ελάφρυνση» κάτι που θα μπορούσε, θεωρητικά τουλάχιστον, να σημαίνει διάλυση της εταιρείας. Στην απόφασή του, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Aμίτ Μέχτα είπε ότι η Google είχε πληρώσει δισεκατομμύρια…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο