15 χρόνια Bitcoin: Από μια ακραία ιδέα, σε παγκόσμιο καταλύτη ή στη μεγαλύτερη φούσκα;

Πριν από 15 χρόνια και κάτι, πίσω στο 2008, ένας προγραμματιστής με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto παρουσίασε τον κώδικα για τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου συστήματος ψηφιακού νομίσματος, αναφέροντας για πρώτη φορά τη λέξη Βitcoin. Ο δημιουργός του, που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί αν ήταν ένα ή περισσότερα άτομα, ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πληρωμών και μια εντελώς ψηφιακή μορφή χρημάτων.

Το πρώτο αποκεντρωμένο δίκτυο πληρωμής μεταξύ ομότιμων (peer-to-peer) που λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες βασίζεται σε μία «λευκή βίβλο» 11 σελίδων (whitepaper). Οι αρχές που περιγράφονται στο whitepaper, όπως οι ομότιμες συναλλαγές και ο μηχανισμός proof-of-work, έχουν αποτελέσει καταλύτες για σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέσω του blockchain.

Βασικός σκοπός των κρυπτονομισμάτων είναι να αντικαταστήσουν την εμπιστοσύνη με την τεχνολογία, υποστηρίζοντας ότι «ο κώδικας είναι νόμος» και έτσι θα αναδυθεί ένα σύστημα αυτοελέγχου, απαλλαγμένου από την ανθρώπινη κρίση και τα λάθη. Αυτό με τη σειρά του θα καταστήσει δυνατή τη χρηματοδότηση χωρίς μεσάζοντες.

Ωστόσο, αυτό το αφήγημα συχνά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως υποστήριξε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, μιλώντας σε συνέδριο για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο