Ο Λάρι Μπίρνμπαουμ, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern, είχε βάλει στο στόχαστρο έναν πολλά υποσχόμενο φοιτητή για μεταπτυχιακή έρευνα. Όπως ομως εξηγεί σχετικό άρθρο στο Fortune.com την ίδια στιγμή, η Google προσέγγιζε τον ίδιο φοιτητή και, όταν εκείνος επισκέφθηκε την πανεπιστημιούπολη του τεχνολογικού γίγαντα στο Mountain View της Καλιφόρνια, το πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις με τον συνιδρυτή Σεργκέι Μπριν και τον διευθύνοντα σύμβουλο Σουντάρ Πιτσάι — δύο ανθρώπους με συνολική περιουσία περίπου 140 δισ. δολαρίων και ηγεσία σε περισσότερους από 183.000 υπαλλήλους.
«Πώς μπορούμε να ανταγωνιστούμε κάτι τέτοιο;» διερωτάται ο Μπίρνμπαουμ, επισημαίνοντας ότι οι PhD που καταλήγουν σε ερευνητικούς ρόλους στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να κερδίζουν μέχρι και πέντε φορές περισσότερα από τον μέσο καθηγητή Πληροφορικής, ο οποίος λαμβάνει περίπου 155.000 δολάρια ετησίως. «Αυτό είναι το νέο περιβάλλον στο οποίο καλούνται να επιβιώσουν όλα τα τμήματα Πληροφορικής».
Ο μισθολογικός πόλεμος κλιμακώνεται
Αν και τέτοια φαινόμενα στρατολόγησης δεν είναι καινούργια, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί. Οι μισθοί στη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης εκτοξεύονται, με χαρακτηριστική περίπτωση τη Meta, η οποία φέρεται να προσφέρει επταψήφιους και οκταψήφιους μισθούς σε έμπειρους ερευνητές AI. Αυτές οι αστρονομικές αποδοχές φαίνεται να επηρεάζουν και τους αποφοίτους, ακόμη κι…