«Το TikTok με έκανε να το αγοράσω» – Το φαινόμενο των μικροτάσεων και ο μαζικός καταναλωτισμός

Τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη των social media έχει ξεσπάσει και μια πληθώρα «μικροτάσεων» στο χώρο της μόδας. Στο παρελθόν τον «ρυθμό» τον καθόριζαν οι πασαρέλες και οι οίκοι μόδας. Τα πράγματα έχουν αλλάξει όμως καθώς η μόδα έχει πλέον τις ρίζες της – και απευθύνεται – σε μια γενιά που είναι διαρκώς συνδεδεμένης το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τάσεις είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της μόδας, αλλά τα social media έχουν επιταχύνει δραστικά τη δυναμική τους, σχολιάζει η El Pais και προσθέτει: «Τα προηγούμενα χρόνια ο κύκλος των τάσεων διαρκούσε μεταξύ 5 και 10 έτη και προωθούνται από διασημότητες, μοντέλα, τραγουδιστές και ηθοποιούς. Στις μέρες μας, στο παιχνίδι έχουν και οι influencers των social media, οι οποίοι μπορούν να προσεγγίσουν ένα συγκεκριμένο κοινό. Αυτές οι βραχύβιες τάσεις είναι οι “μικρο τάσεις”».

Οι μικρο – τάσεις παρουσιάζουν μια ταχύτατη και μεγάλη δυναμική και εξαφανίζονται εξίσου γρήγορα. Ξεπηδούν μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, και «εισβάλουν» στις σελίδες «for you» του κάθε χρήστη. Συνήθως διαρκούν ένα μήνα και μετά χάνονται.

Το φαινόμενο ενισχύεται από την έκρηξη των διαδικτυακών αγορών, αλλά και από την εμφάνιση των εταιρειών «γρήγορης…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο