Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ καταδικάζει Apple και Google

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάνθηκε την Τρίτη ότι η Google είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και ότι η Apple πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους. Και οι δύο περιπτώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Βρυξελλών να κλείσουν τα φορολογικά κενά που εκμεταλλεύονται οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες.

«Η Ιρλανδία χορήγησε στην Apple παράνομη βοήθεια, την οποία η Ιρλανδία καλείται να ανακτήσει», έκρινε αναφερόμενο στη συμφωνία της εταιρείας με το Δουβλίνο για τους φόρους. Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες αφότου η Apple παρουσίασε μια σειρά από νέες προσφορές προϊόντων, με στόχο να αναζωογονήσει τις σειρές iPhone, Apple Watch και AirPod.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει αναδρομικά τους κανόνες και να αγνοήσει ότι, όπως απαιτείται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο, το εισόδημά μας υπόκειται ήδη σε φόρους στις ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 1% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.

ΕΕ εναντίον Google

Η υπόθεση κατά της Google χρονολογείται από το 2017, όταν η ΕΕ κατηγόρησε την Google ότι δίνει προτεραιότητα στους δικούς της συνδέσμους αγορών στις αναζητήσεις. Το μπλοκ υποστήριξε ότι αυτό παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς του.

Η Google είχε λάβει…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο