Φαινόμενο Χικικομόρι: Τι είναι οι σύγχρονοι ερημίτες και πώς συνδέονται με το metaverse του Facebook

Το φαινόμενο «χικικομόρι», η γενιά των νέων κυρίως ανθρώπων που κλείνονται στο δωμάτιο τους –απομονωμένοι από όλους και όλα- ακόμη και για…δεκαετίες αποκτά νέο νόημα με φόντο το όραμα του Μάρκ Ζουκερμπεργκ για τη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου, ονόματι Μetaverse.

«Ψηφιακοί μοναχοί», «ερημίτες» του 21ου αιώνα», εκείνοι που δεν… βγαίνουν ποτέ από…το lockdown. Mία γενιά χαμένη στην τεχνολογία, άνθρωποι που επιλέγουν να απομονωθούν στο σπίτι ή ακόμη και στο δωμάτιό τους, εξαρτημένοι από το διαδίκτυο και τα βίντεο-γκέιμς.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Περιφέρονται σα φαντάσματα, θυμίζουν…πληγωμένα παιδιά που αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα για μήνες και χτίζουν το μικρόκοσμό τους στα παιδικές τους κρεβατοκάμαρες.

Ο όρος «χικικομόρι» (hikikomori) που περιγράφει όλα τα παραπάνω, είναι μια ιαπωνική λέξη που επηρεάζει κυρίως εφήβους ή νεαρούς ενήλικες που ζουν απομονωμένοι από τον κόσμο για μέρες, μήνες ακόμη και χρόνια και αρνούνται να επικοινωνήσουν, ακόμη και με η οικογένεια τους.

Πώς γεννήθηκε ο όρος

Η λέξη έγινε διάσημη το 1998 από τον Ιάπωνα ψυχίατρο Tαμάκι Σάιτο μέσα απο το βιβλίο του με τίτλο «Κοινωνική Απόσυρση-Εφηβεία δίχως τέλος» και σήμερα συμπυκνώνει ένα συνδυασμό από έννοιες όπως σωματική απομόνωση, κοινωνική αποφυγή και ψυχολογική δυσφορία που κρατάει…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο