Το «οικονομικό Ozempic» που έχει γίνει trend στο TikTok και η προειδοποίηση των ειδικών για τους κινδύνους στην υγεία

Η νέα τάση στο TikTok που ενθαρρύνει τη χρήση καθαρτικών ως βοηθήματα για την απώλεια βάρους έχει προκαλέσει έλλειψη καθαρτικών στις ΗΠΑ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα καθαρτικά έχουν διαφημιστεί ως «φθηνά Ozempic». Το Ozempic είναι ένα ενέσιμο φάρμακο και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν το σάκχαρό τους. Αν και δεν είναι επίσημα φάρμακο απώλειας βάρους, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic μπορεί να χάσουν μέτρια ποσότητα βάρους.

Πολλά βίντεο υποστηρίζουν ότι τα καθαρτικά όπως τα Miralax, Ex-Lax και Glycolax είναι ένας φθηνός και εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι διαφωνούν και ανησυχούν για τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί αυτή η νέα τάση.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Η διατροφολόγος Anna Mapson περιγράφει στο Healthline αυτή την τάση ως «πραγματικά ανησυχητική» και προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές. Λέει ότι όχι μόνο τα καθαρτικά είναι αναποτελεσματικά για την απώλεια βάρους, αλλά ότι η χρήση τους μπορεί να είναι και επικίνδυνη, με έναν από τους μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους κινδύνους να είναι η αφυδάτωση.

«Όταν τα απόβλητα φτάνουν στο παχύ έντερο μας, υπάρχει…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο