Τον Ιανουάριο του 1996, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια και είχαν αναπτύξει το δικό τους ερευνητικό πρόγραμμα. Αυτό αφορούσε ένα σύστημα ανάλυσης σχέσεων ανάμεσα στις ιστοσελίδες.
Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στη σελίδα, το δικό τους πρόγραμμα καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδες από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούσαν πίσω σε αυτή.
Η νέα αυτή τεχνολογία, ονομάστηκε αρχικά PageRank, ενώ η μηχανή αναζήτησης ονομάστηκε Google. Μια λέξη που προήλθε από έναν αναγραμματισμό της λέξης «googol» – που ήταν η πρόταση του Πέιτζ για την ονομασία – τον μαθηματικό όρο για τον αριθμό 10100 που γράφεται «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά», τον οποίο εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα. Η Google με αυτόν τον όρο, θέλησε να υποδηλώσει την αποστολή της. Αυτός δεν ήταν άλλος από την οργάνωση του τεράστιου πλήθους πληροφοριών που υπήρχε ήδη στο διαδίκτυο.