«Το δαχτυλίδι της Φωτιάς»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου


Το εντυπωσιακό φαινόμενο της δακτυλιοειδούς ή μερικής  ηλιακής έκλειψης απόλαυσαν σήμερα εκατομμύρια κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας . Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, όπου το φεγγάρι μπλόκαρε μερικώς τον ήλιο.

Solar Eclipse June 10, 2021

Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο ηλιακές εκλείψεις φέτος. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, το οποίο αποκαλείται «το δαχτυλίδι της φωτιάς», ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη κάλυψε περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου. Κάτι τέτοιο φυσικά δημιούργησε ένα εντυπωσιακό θέαμα.

2021 Annular Solar Eclipse

Το «μονοπάτι» πλήρους ορατότητας της έκλειψης περιορίστηκε στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο έγινε μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιελάμβανε τη χώρα μας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο