Τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος προβλέπει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Επιστήμονες εκπαίδευσαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης να αναλύει ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία ασθενών και να μπορεί να προβλέψει ποιοι έχουν έως 25 φορές αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παγκρέατος μέσα στους επόμενους τρεις έως 36 μήνες. Μάλιστα, η ακρίβεια του μοντέλου τους φθάνει το 88%…

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μπο Γιουάν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση για το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο ετήσιο συνέδριο της American Association for Cancer Research στη Νέα Ορλεάνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστοι βιοδείκτες ή διαγνωστικά εργαλεία που να μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα τον παγκρεατικό καρκίνο. Ο στόχος της νέας μελέτης ήταν να αναπτυχθεί ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που να μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς, ώστε να εντοπίζουν τους ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, προκειμένου στη συνέχεια αυτοί να εντάσσονται σε προγράμματα πρόληψης, επιτήρησης και έγκαιρης θεραπείας», δήλωσε ο Γιουάν.

Ο εν λόγω καρκίνος είναι επιθετικού τύπου και συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω της απουσίας πρώιμων συμπτωμάτων, με συνέπεια να έχει κακή πρόγνωση. Ελπίζεται ότι η πιο έγκαιρη διάγνωση του θα βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές γι’ αυτούς τους ασθενείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρόσφατες πρόοδοι…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο