Τα πρώτα υφάσματα που ακούν, δημιουργήθηκαν στο ΜΙΤ

Τα πρώτα ακουστικά υφάσματα-μικρόφωνα που ακούνε, δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ στις ΗΠΑ – μεταξύ των οποίων ένας Ελληνοαμερικανός – τα οποία, χάρη σε ειδικές ίνες, είναι ικανά να ανιχνεύουν αποτελεσματικά τους ήχους του περιβάλλοντος, από τους δυνατούς σε ένα δρόμο με πολλή κίνηση μέχρι τους σιγανούς ήχους μέσα σε ένα αναγνωστήριο βιβλιοθήκης.

Τα συγκεκριμένα υφάσματα, θα μπορούν να ηχογραφούν τους ήχους που ακούνε και μετά να τους αναπαράγουν μέσω ακουστικών δονήσεων, τις οποίες μπορεί να ακούσει πλέον ένα δεύτερο ακουστικό ύφασμα. Άρα δηλαδή, με τον συγκεκριμένο τρόπο, δύο τέτοια υφάσματα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Εμπνευσμένα από το πολύπλοκο σύστημα της ακοής στο ανθρώπινο αυτί, αυτά τα υφάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αμφίπλευρη επικοινωνία και για πολλαπλές πρακτικές εφαρμογές π.χ. στο πεδίο της ασφάλειας/κατασκοπείας και της βιοϊατρικής, όπως για την κατευθυνόμενη ακρόαση ενός «στόχου» ή για την παρακολούθηση των χτύπων της καρδιάς είτε ενός μωρού είτε ενός ενήλικα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το νέο εύκαμπτο ύφασμα που (κρυφ)ακούει, λειτουργεί ως ένα ευαίσθητο μικρόφωνο. Η τεχνολογία αντλεί έμπνευση από την πολύπλοκη δομή του αυτιού, στο οποίο τα κύματα ήχου μετατρέπονται από τη…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο