Η μία μετά την άλλη, χώρες της Δύσης ανακοινώνουν πως αποκλείουν τη δημοφιλή κινέζικη εφαρμογή δικτύωσης TikTok από υπηρεσιακές συσκευές, υποστηρίζοντας – με τον ισχυρισμό της εγγύτητάς του με την κινεζική κυβέρνηση – πως συνιστά ένα «απαράδεκτο» επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ κήρυξαν πρώτες τον πόλεμο στο TikTok – επί εποχής Ντόναλντ Τραμπ – και πλέον – επί Τζο Μπάιντεν – ανακοίνωσαν την απαγόρευση δια νόμου της χρήση της εφαρμογής σε συσκευές δημόσιων λειτουργών των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Παρόμοια απόφαση έλαβε πρόσφατα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαγορεύοντας τη χρήση του Tik Tok, ανεξαιρέτως, σε όλο το προσωπικό της. Στο μέτωπο κατά του Tik Tok συμμετέχουν και επί μέρους ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Δανία, ενώ τελευταία μπήκε και η κυβέρνηση του Καναδά, που ανακοίνωσε πως η δημοφιλής πλατφόρμα θα αποκλείεται στο εξής από όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί το προσωπικό της.
To TikTok έχει κατηγορηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους ακόμη και ως «Δούρειος Ίππος» του Πεκίνου για τη χειραγώγηση των Αμερικανών πολιτών. Πώς γίνεται όμως μια εφαρμογή που είναι περισσότερο γνωστή για viral χορούς και προβολή διάφορων life style influencer, να αποτελεί κίνδυνο…