Οι πιο χρήσιμες συμβουλές αυτοπροστασίας στο διαδίκτυο

Ένα like στη φωτογραφία ενός φίλου, μπορεί να είναι ουσιαστικά μια υπόδειξη προς κάποιον τρίτο για τις προτιμήσεις μας, όσο υπερβολικό κι αν φαίνεται αυτό σε κάποιους. Ακόμη και το να συμφωνήσουμε με κάτι που έγραψε κάποιος τρίτος, παρέχει πληροφορίες για τις απόψεις μας.

Μια αθώα φωτογραφία με μια παρέα νέων που πίνουν μπύρες σε μια παραλία ενδέχεται να επηρεάσει κάποιον μελλοντικό εργοδότη, ώστε να κρίνει έναν από τους νέους που απεικονίζονται στη φωτογραφία αρνητικά ή να τον θεωρήσει αλκοολικό επειδή φαίνεται να πίνει μια μπύρα και να διασκεδάζει με αυτό.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Τεχνολογίας και Ασφάλειας Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ο Κώστας Χειλάς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε διαδικτυακά για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

Τι δεδομένα καταγράφονται – Ειδικοί αλγόριθμοι τα αναλύουν

Σύμφωνα με τον κύριο Χειλά, κάθε αλληλεπίδραση με το διαδίκτυο δημιουργεί πληθώρα δεδομένων για το άτομό μας ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ουσιαστικά μια «εξόρυξη» δεδομένων.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είναι τα προσωπικά δεδομένα που μπορούν να ταυτοποιήσουν ένα πρόσωπο (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, email, στοιχεία…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο