Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Ο ρόλος των ασυμπτωματικών φορέων για τη μετάδοσή της

O Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων με ανάρτησή του στο Facebook

Η ευλογία των πιθήκων και η εξάπλωσή της σε αρκετές χώρες έχει προκαλέσει ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο που αναζητά απαντήσεις για την μεταδοτικότητά της αλλά και για το γιατί εμφανίζεται σε τόσες περιοχές.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, «ένα σημαντικό στοιχείο στην τρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι η κατανόηση των ασυμπτωματικών φορέων».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επικαλείται μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην Αφρική και δείχνουν, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο Facebook, ότι «η πιθανότητα να εκδηλώσεις τη νόσο μετά από στενή επαφή (secondary attack rate) είναι 7.5% αν δεν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά και μόλις 1% αν έχεις εμβολιασθεί για ευλογιά. Οι ορολογικές μελέτες όμως έδειξαν ότι το 18% των ανεμβολίαστων επαφών έκανε ορομετατροπή, δηλαδή πέρασαν τη νόσο ασυμπτωματικά».

«Οι ασυμπτωματικοί φορείς δηλαδή είναι υπερδιπλάσιοι από τους συμπτωματικούς φορείς. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας γιατί η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη καθώς δεν έχουν εξανθήματα. Θεωρώ όμως με βάση αυτά τα στοιχεία και το αναδυόμενο πρότυπο υπερμετάδοσης ότι ο…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο