Κρίση στην Ουκρανία: «Βήματα προόδου» στη συνάντηση Μακρόν-Πούτιν, αλλά «χρειάζεται χρόνος», λέει το Ελιζέ


Η περιοδεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα, το Κίεβο και το Βερολίνο πέτυχε τον στόχο της, καθώς σημειώθηκαν βήματα προόδου για να μειωθεί η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζει το Παρίσι, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει κανείς να αναμένει «άμεσα οφέλη».

«Ο στόχος επιτεύχθηκε» συνόψισε η γαλλική προεδρία, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός συνίστατο στο «να μπορέσουν όλοι να κάνουν μια παύση και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης (…) σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων» στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Η ανάλυσή μας είναι παρόμοια με εκείνη του Κρεμλίνου» που νωρίτερα σήμερα έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις» μετά τις συνομιλίες που είχε ο Μακρόν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τρίτη και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, την Δευτέρα. «Ανοίξαμε προοπτικές, είχαμε στοιχεία που επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδιαφέρουσες λύσεις στα σημερινά προβλήματα», πρόσθεσε το Ελιζέ. Όμως «για θέματα τόσο σοβαρά, στα οποία εμπλέκονται τόσοι πολλοί εταίροι, με φόντο μια τόσο μεγάλη αστάθεια, είναι απολύτως αναγκαίο να μπορέσουμε να θέσουμε νέες προθεσμίες και να δώσουμε χρόνο. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο κέρδος σε όλα αυτά τα θέματα», σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο