Κεχαγιόγλου: Η τηλεοπτική και διαδικτυακή «διεξαγωγή» δικών παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας


Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, μίλησε ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου, αναπτύσσοντας το θέμα « Ειδεχθή εγκλήματα, επικαιρότητα και νομολογία». Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Νομού Ροδόπης. Στον χώρο βρέθηκαν φοιτητές κυρίως της Νομικής, αλλά και άλλων σχολών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Προβληματισμός για την παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, αναφέρθηκε στην εισήγησή του σε υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν την ποινική δικαιοσύνη και την κοινή γνώμη κατά το τρέχον δικαστικό έτος. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την τηλεοπτική και διαδικτυακή «διεξαγωγή» των δικών θεωρώντας ότι παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων.

Είπε, χαρακτηριστικά, ότι το παράδοξο και πρωτότυπο χαρακτηριστικό της εποχής είναι η προσπάθεια πολλών και ποικίλων παραγόντων να τέρψουν και να κατακτήσουν την κοινή γνώμη, γεγονός που ασκεί καταλυτική και αρνητική επιρροή στη δικαστική διαδικασία, πόσο μάλλον όταν σε σειρά δικών μετέχουν στην έδρα κατά πλειοψηφία λαϊκοί δικαστές (ένορκοι).

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε ότι η αυστηροποίηση των ποινών, με αφορμή ειδεχθή εγκλήματα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις αίτημα της κοινωνίας. Ωστόσο, η διεθνής εμπειρία όμως και τα εγκληματολογικά χρονικά και δεδομένα δεν…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο