Κάπνισμα: Υποχωρεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά το αρχίζουν όλο και περισσότερα παιδιά


Τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί παγκοσμίως για πρώτη φορά στην ιστορία από τότε που ξεκίνησε να γίνεται η καταγραφή τους, όπως προκύπτει από νέα έκθεση για τη χρήση προϊόντων καπνού την οποία εκπόνησαν οργάνωση για την προώθηση της δημόσιας υγείας και αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου. Ωστόσο, τα στοιχεία της έκθεσης «Ατλας του Καπνού», την οποία οι συγγραφείς της περιγράφουν ως πιθανό σημείο καμπής, δεν εμπεριέχουν τον αυξανόμενο αριθμό καπνιστών σε κάποια μέρη του κόσμου, καθώς και την αυξημένη χρήση καπνού μεταξύ εφήβων σχεδόν στις μισές από τις χώρες που συμμετείχαν. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές και 200 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα καπνού, διαπιστώνει η έκθεση της ομάδας Vital Strategies and the Tobacconomics στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο.

Αυτό ισοδυναμεί με μείωση στα ποσοστά του καπνίσματος από 22,6% που ήταν το ποσοστό των καπνιστών το 2007 σε 19,6% το 2019, είπαν οι ερευνητές, η πρώτη μείωση από τότε που ξεκίνησε η έρευνα αυτή το 2002.

Ωστόσο, η αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική, στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σημαίνει ότι παραμένει ακόμη αυξανόμενος αριθμός καπνιστών σε διάφορες περιοχές, σημειώνει η έκθεση.

Επιπλέον,…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο