Ιστορία της πίτσας: Γιατί η Google τιμαέι την ναπολιτάνικη πίτσα

Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle σε ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στον κόσμο, την ναπολιτάνικη πίτσα.

Η Google τιμαέι απόψε την πίτσα, καθώς σαν σήμερα το 2007, η τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Η αρχική μορφή της πίτσας είναι η λεγόμενη «Μαργαρίτα», δηλαδή η ζύμη με ντομάτες και τυρί, και «γεννήθηκε» στα τέλη του 1700. Η γαστρονομική αξία που της πίτσας Ναπολιτάνα είναι αδιαμφισβήτητη.

Συγκεκριμένα, από την Unesco αναγνωρίστηκε η «τέχνη» της παρασκευής της, που κατετάγη ανάμεσα στους πολιτιστικούς θησαυρούς. Και αν αναρωτιέστε γιατί είναι τέχνη να φτιάξεις πίτσα ναπολιτάνα, αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική της συνίσταται στο να πετούν στον αέρα την ζύμη και να την κάνουν να χορεύει.

Η σύγχρονη εκδοχή της πίτσας έχει ιταλική προέλευση από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη (Ναπολιτάνικη πίτσα ή Πίτσα Μαργαρίτα). Σήμερα, μαζί με τα μακαρόνια (ζυμαρικά/pasta), θεωρείται το κατ’εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό.

Η UNESCO είχε να επιλέξει ανάμεσα σε 34 αιτήματα από μια «Λίστα αντιπροσωπευτική της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ανθρωπότητας», και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης πιτσαδόρων της Νάπολης, 2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέγραψαν κείμενο υπέρ της υποψηφιότητας…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο