Θεσσαλονίκη: Ρομπότ θα «πατάει» για πρώτη φορά σταφύλια αμπελώνα (pics)

Στη Θεσσαλονίκη ρομπότ τρύγου τον Ιούλιο «πατάει» για πρώτη φορά σε αμπελώνα. Το δίχειρο μηχάνημα αναπτύσσεται στο πλαίσιο ερευνητικού έργου «BACCHUS».

Υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες το ρομπότ πρόκειται να πατήσει χωμάτινο έδαφος για πρώτη φορά στη «ζωή» του, σε αμπελώνα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Το δίχειρο ρομπότ τρύγου «Βάκχος», μαζί με την αυτοκινούμενη πλατφόρμα επιθεώρησης που αναπτύσσεται, θα εξασφαλίζουν μείωση του κόστους παραγωγής, σημαντική απεξάρτηση από εργατικά χέρια και ανώτατη ποιότητα κρασιού και επιτραπέζιου σταφυλιού, για παραγωγούς και καταναλωτές.

Αυτά επισήμανε η καθηγήτρια Ρομποτικής του Εργαστηρίου Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ζωή Δουλγέρη, συντονίστρια του ερευνητικού έργου «BACCHUS», που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023 και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για την έρευνα και την καινοτομία «Horizon 2020».

Ρομπότ: «Ακούραστα τεχνολογικά εργαλεία»

Οι συμμετέχοντες στο ερευνητικό έργο είναι το Εργαστήριο Αυτοματοποίησης και Ρομποτικής του ΤΗΜΜΥ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Κτήμα Γεροβασιλείου, τα Πανεπιστήμια University of Lincoln (Ηνωμένο Βασίλειο) και Universita Degli Studi di Torino…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο