Η SpaceX έχασε 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας


Τους 40 από τους 49 δορυφόρους που εκτόξευσε την προηγούμενη εβδομάδα έχασε η SpaceX, λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας που σημειώθηκε. Η SpaceX, ιδιοκτησίας Έλον Μασκ, προχώρησε σε εκτόξευση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στις 3 Φεβρουαρίου, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τη Φλόριντα. Το 80% των δορυφόρων όμως καταστράφηκαν, καθώς εκτιμάται ότι δεν έφτασαν στην τροχιά που είχαν προγραμματίσει οι επιστήμονες. «Δυστυχώς, οι δορυφόροι που αναπτύχθηκαν την Πέμπτη υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από γεωμαγνητική καταιγίδα την Παρασκευή», ανακοίνωσε η SpaceX προσθέτοντας ότι «αυτές οι καταιγίδες προκαλούν θέρμανση της ατμόσφαιρας και αύξηση της ατμοσφαιρικής πυκνότητας στα χαμηλά υψόμετρα ανάπτυξής μας».

Λόγω της ταχύτητας και της σφοδρότητας της καταιγίδας υπήρξε «ατμοσφαιρική οπισθέλκουσα», που ήταν έως και 50% υψηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις, αναφέρει η SpaceX.

Απέτυχαν να πραγματοποιήσουν ελιγμούς

Οι δορυφόροι έλαβαν εντολή να καλυφθούν πετώντας ως «φύλλο χαρτιού». Ωστόσο απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους ελιγμούς που απαιτούνταν για να φτάσουν στην απαιτούμενη τροχιά.

«Έως 40 δορυφόροι θα εισέλθουν ξανά ή έχουν ήδη εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης» αναφέρει η εταιρεία. Οι δορυφόροι Starlink σχεδιάστηκαν με τρόπο ώστε να επέρχεται αποσύνθεση σε περίπτωση επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Κι αυτό επειδή δεν δημιουργούνται τροχιακά…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο