Γαλλία: Με γονική συναίνεση η χρήση social media για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο ζητά από social media όπως το TikTok, το Snapchat ή το Instagram να επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών τους και να λαμβάνουν τη γονική συναίνεση όταν είναι κάτω των 15 ετών.

Έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε χθες ομόφωνα η Εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο για τα social media πρέπει να εγκριθεί σήμερα από τη Γερουσία της Γαλλίας.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος του κειμένου είναι ακόμη αβέβαιη και εξαρτάται ιδίως από τη γνωμοδότηση που θα πρέπει να εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη συμμόρφωσή της με το δίκαιο της ΕΕ.

Στη συνέχεια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έχουν στη διάθεσή τους ένα έτος για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους για νέες εγγραφές και δύο χρόνια για τους υπάρχοντες λογαριασμούς, ακόμη και αν οι τεχνικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης.

Η «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη στην οποία αναφέρεται το κείμενο δεν είναι νέα: εισήχθη στη Γαλλία το 2018 σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αλλά αυτό το όριο αφορά ευρύτερα την ηλικία κάτω από την οποία απαιτείται η γονική συναίνεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ενός ανηλίκου. Πάνω απ’ όλα,…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο