Βig Data: Η Ψηφιακή, Επιστημονική και Πολιτική Επανάσταση του Μέλλοντος; Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Οι τεχνολογίες big data αποτελούν πλέον ένα ισχυρό «όπλο» σε μία σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, από την υγεία και το μέτωπο του κορονοϊού μέχρι το περιβάλλον και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η ψηφιοποίηση της κάθε δραστηριότητας των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, οδηγεί στην παραγωγή ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, που η συλλογή κι η επεξεργασία τους συνιστά «πονοκέφαλο» αλλά και τεράστια πρόκληση.

Παράγονται κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου από τους οργανισμούς, τις επιχειρήσεις, αλλά και από κάθε δικό μας βήμα… στο σύμπαν των νέων τεχνολογιών. Συλλέγονται μανιωδώς από τoυς κολοσσούς μάρκετινγκ, τις κυβερνήσεις, αλλά και τα στρατηγεία των κομμάτων και των πολιτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Και οι «γκουρού» της στατιστικής και της επικοινωνίας τα αξιοποιούν για να καταγράψουν και να προβλέψουν τις επιθυμίες, την καταναλωτική μας συμπεριφορά αλλά και τις ιδεολογικές μας αναφορές, άρα και την πρόθεση ψήφου μας.

Το ψηφιακό μας αποτύπωμα, οι αλγόριθμοι δηλαδή που βασίζονται στις επιλογές μας και κινούν πλέον την παγκόσμια οικονομία, επηρέασαν για κάποιους το αποτέλεσμα ιστορικών εκλογικών αναμετρήσεων, όπως είναι το Brexit και η εκλογή…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο