Από τον Σνόουντεν στην Χόγκεν: Τα «βαθιά λαρύγγια» που ρίσκαραν για το κοινό καλό

H καταγγελία απο το πρώην στέλεχος του Facebook, Φράνσις Χόγκεν για τις σκοτεινές πρακτικές του κολοσσού προκάλεσε «τσουνάμι» εξελίξεων. Mία δεύτερη εργαζόμενη στην εταιρεία, δηλώνει πρόθυμη να καταθέσει στο Κογκρέσο, συνεχίζοντας την παράδοση των θαρραλέων…whistleblowers. Ποιοί ειναι όμως οι άνθρωποι που βάζουν το δημόσιο συμφέρον πάνω απο την προσωπική τους ασφάλεια;

Η Χόγκεν δεν ήταν η πρώτη ούτε η τελευταία που με κίνδυνο –ακόμη και της ζωής της- άνοιξε ένα παράθυρο στην αλήθεια. Οι whistleblowers όπως λέγονται οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που καταγγέλλουν ή φανερώνουν μια παρανομία ή μια άδικη πράξη, αυξάνονται το τελευταίο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Τα έγγραφα που πήρε από το Facebook η Χόγκεν φώτισαν την εσωτερική λειτουργία του, αποκάλυψαν λάθη, παραλείψεις και ένα διαρκές κυνηγητό του κέρδους από την πλευρά της ιδιοκτησίας, σε βάρος της ασφάλειας.

Λίγο μετά, μία δεύτερη πρώην υπάλληλος της εταιρείας, η Σόφι Ζανγκ, δήλωσε πρόθυμη να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ενάντια στον πρώην εργοδότη της, Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Eργάστηκε στην εταιρεία περίπου 2μιση χρόνια, ως αναλύτρια δεδομένων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο