Ανησυχίες περί fake news στο TikTok ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ

Η επέλαση του TikTok ως η πλέον αναπτυσσόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάθε άλλο παρά εμπνέει αισιοδοξία ως προς το ζήτημα των fake news.

Η πλατφόρμα του TikTok έχει πολλάκις συσχετιστεί με την ανεξέλεγκτη δημοσίευση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τη στιγμή που μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν ενέργειες ελέγχου και καταστολής των fake news, οι φρενήρεις ρυθμοί δημοσίευσης περιεχομένου και ο φαινομενικά πανίσχυρος αλγόριθμος του TikTok αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη διάρκεια των επικείμενων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα fake news στο TikTok

Η αρνητική φήμη της εφαρμογής έγκειται στο γεγονός ότι η εθιστική πλατφόρμα του TikTok φαίνεται να χρησιμοποιεί την ανθρώπινη ψυχολογία με βίντεο μικρής διάρκειας που εγείρουν συναισθήματα και εξάπτουν την προσοχή των χρηστών με χαρακτηριστικούς ήχους, εικόνες και φράσεις. Πολλές έρευνες, μάλιστα, κάνουν αναφορές στην ασφάλεια του TikTok για τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες. Δεν είναι λίγες, επίσης, οι έρευνες οι οποίες δείχνουν πως το TikTok υστερεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στη διασπορά και των έλεγχο των ψευδών ειδήσεων.

Ο αλγόριθμος της εφαρμογής, μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως προτείνει λογαριασμούς που δημοσιεύουν αμφιλεγόμενο…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο