Έρευνα: «Πρωταθλητές» στη συνωμοσιολογία οι Έλληνες

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που βρίσκεται πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στον «δείκτη συνωμοσιολογίας», όπως προκύπτει από μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη, σχετικά με τον ρόλο των social media στη διασπορά θεωριών συνωμοσίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Μάλιστα, το Twitter είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο είναι το πιο ανθεκτικό στις θεωρίες συνωμοσίας και στον ανορθολογισμό, τα οποία γνωρίζουν έκρηξη στα social media εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και τη δημιουργία των εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο η Ελλάδα… δεσπόζει στην κορυφή των συνωμοσιολόγων μαζί με άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Τα social media έχουν μετατραπεί σε βασικά κανάλια παραπληροφόρησης, διάχυσης ψευδών ειδήσεων και πόλωσης, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όταν ο κορονοϊός και τα εμβόλια συνδέθηκαν με κάθε είδους εξωφρενικές απόψεις (από ψευδο-επιστημονικές έως τελείως αντι-επιστημονικές), καθώς και με ποικίλες συνωμοσιολογικές θεωρίες. Ωστόσο, το μέσο που… αντιστέκεται φαίνεται πως είναι το Twitter.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια νέα ευρωπαϊκή μελέτη, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή της διασποράς. Οι ερευνητές από 19 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιάννη Θεοχάρη του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, οι οποίοι έκαναν…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο